Din experienta noastra despre infiltratii si hidroizolatii

Experienta in domeniu si eficienta produselor. Probleme de infiltratie: cauze, rezolvare, exemple, sfaturi.

Din experienta va impartasim situatii de pe teren care ne-au incercat sa gasim solutii de rezolvare a problemelor in ce priveste hidroizolatia teraselor la cladiri rezidentiale, industriale sau case particulare. Asa cum v-am obijnuit, dorim sa gasim intodeauna cauzele care provoaca infiltratii si sa le rezolvam in cel mai eficient mod. A rezolva o problema de infiltratie poate fi uneori o treaba dificila.

Prima evaluare a suprafetei cu suspiciuni de infiltratie vizeaza verificarea gurilor de scurgere. Acestea trebuie sa dreneze apa eficient, sa nu fie infundate si sa nu prezinte desfaceri ale hidroizolatiei in zona de legatura. In paralel, se fac verificari in camp si la detalii vizand toate lipiturile sau eventuale fisuri ale membranei, care de cele mai multe ori pot fi vizibile si prezinta umezeala locala (supuratie de vapori). Capetele de membrana ridicate pe verticala trebuie sa nu aibe buzunare prin care sa poata intra apa, astfel ca se vor lua toate masurile de eliminare a surselor cu potential de infiltratie.

De cele mai multe ori problema se rezolva prin vulcanizare locala cu membrana, sau prin anvelopare totala cu un nou strat hidroizolant.

In cazul in care suprafata este circulabila si acoperita cu gresie + tencuiala decorativa, verificarea suprafetei este imposibila in caz de infiltratii. Cel mai probabil, daca nu se gaseste o cauza exterioara de patrundere a apei, se va face o decopertare a gresiei si se va aplica un nou strat etans de hidroizolatie sau optional, se va pastra gresia si aplica o pelicula lichida cauciucata.

O hidroizolatie sanatoasa dintr-un material bun si o aplicare corecta nu va prezenta semne de oboseala, pentru ca amandoua vor merge impreuna. Societatea noastra a predat lucrari sigure care nu au avut nevoie de service; putinele cazuri la care am fost solicitati am raspuns rapid, chiar daca infiltratia se producea prin alte zone decat cele hidroizolate cum ar fi: zidarie deschisa, tocuri, glafuri. Solutia noastra stratificata pentru sistemele de hidroizolare este facuta sa reziste, este o “hidroizolatie la set”.

Exemple si cazuri de infiltratie la lucrarile noastre:

A fost un caz in care am predat o hidroizolatie la o asociatie de locatari unde s-a anvelopat intreaga suprafata de terasa necirculabila dar infiltratia persista pe o anumita zona. Cauza era o cornisa sau balcon exterior la nivel de planseu cu inclinatie spre perete iar apa se infiltra pe tavan la 3-4 m spre interior. De asemenea, casa liftului, arcade, stalpi, etc poate absoarbe umezeala prin tencuiala sau micro fisuri iar apa coboara in apartament. O infiltratie in apartament poate avea sursa la cativa metri departare din cauza pentilor sau inclinatiei planseului. Infiltratia se va vedea la gura de scurgere, gura de aerisire sau zone fisurate ale planseului (fire curent, imbinari).

Al doilea caz a fost cand am efectuat o hidroizolatie in doua straturi pe un suport de sapa cu panta la o constructie cu terasa noua. Termoizolatia de sub sapa cu panta, fara sa stim, era cu rezistenta mica la compresie (ptr. fatada). Dupa 1 an de la turnarea celei de a doua sape suport + gresie, suprafata s-a deformat prin tasarea polistirenului la greutate si astfel au aparut infiltratiile prin ruperea membranei.

Cazuri particulare de strapungere a stratului de impermebilizare cu infiltratii intalnite la alte lucrari:

  • perforarea accidentala a hidroizolatiei de catre beneficiar atunci cand a turnat o sapa cu armatura din plasa, infipta in margini si atice;
  • perforarea accidentala a hidroizolatiei cu burghiul de jos in sus prin planseu la montarea unei usi de garaj;
  • perforarea aticului dinspre exterior pe conturul terasei pana la hidroizolatie pe interior cand s-au montat placi de polistiren pentru fatada cu florete;
  • taierea din grosimea hidroizolatiei la colturi pentru potrivirea placilor de gresie;
  • gaurirea suprafetei hidroizolate pentru a trage fire de curent, tevi de apa sau pentru montare de echipament de terasa (panouri, antene, pergole);
  • radacini infipte in stratul de membrana bituminoasa acolo unde s-a adunat mizerie, praf, frunze (Nota: pentru terase care au pamant si vegetatie exista membrane bituminoase cu protectie la strapungerea radacinilor!).

La predarea lucrarilor, sfatuim beneficiarii sa ia in calcul masuri de protejare a hidroizolatiei si sa nu instaleze noi echipamente de acoperis prin strapungerea hidroizolatiei. Orice modificare trebuie facuta cu acordul aplicatorului din contract, daca aceste schimbari nu au fost prevazute in faza initiala. Montarea unei pergole cu ancorare in planseu, a unei piscine de mare greutate, a unor panouri solare etc se vor face prin ridicarea de suporti din beton care vor fi inclusi in imbracarea cu izolatie.

La realizarea termosistemului pentru terase, asezarea polistirenului se va face de preferabil sub hidroizolatie si mentinerea lui intr-un spatiu inchis ermetic si uscat. De multe ori solutia clasica de asezare bariera si difuzie vapori, termoizolatie, folie plastic de separatie si sapa de panta poate fi riscanta in eventualitatea unor precipitatii inopinante. Ploaia va umezi sapa si termoizolatia stagnand in stratificatie. In acest caz, apa se va evapora foarte greu, sapa va ramane umeda in profunzime dar in cele din urma suprafata se va inchide cu strat final de hidroizolatie pentru finalizarea lucrarii. In schimb societatea noastra si anumiti producatori de materiale de hidroizolatie bituminoasa promoveaza caserarea termoizolatiei in sistemul de terasa, plecand cu sapa de panta la nivel de planseu, bariera si difuzia de vapori, polistiren caserat cu membrana autoadeziva si inchiderea suprafetei cu membrana finala, toate etapele de lucru se vor face succesiv in deplina siguranta luand in calcul cazurile de precipitatii neprevazute.

Speram ca v-am fost de ajutor cu acest articol si vom reveni cu fotografii sau alte cazuri de luat in discutie, pentru siguranta acoperisului si pentru a face lucruri din ce in ce mai bune!