Cu ce se inchide un parapet atic

Un atic inchide marginea unei terase, cornise, balcon sau acoperis sub forma unui parapet avand rolul de mascare si delimitare. Aticurile mai inalte sunt si un element de siguranta pentru spatiile deschise la inaltime impotriva accidentelor, protectie la vanturi etc; sunt deasemeni un opritor pentru apa care trebuie directionata catre sifoanele de scurgere fara a se revarsa pe fatada. Se construiesc din zidarie sau turnare avand o inaltime corespunzatoare pentru tipul terasei, astfel ca pot avea o inaltime de un metru pentru terasele circulabile sau, sub forma unui rebord, care se completeaza cu balustrada ori mana curenta.

Dupa efectuarea hidroizolatiei, aticul se poate finisa pe partea dinspre interior cu placi de termoizolatie (eliminare punte termica) peste care se aplica un adeziv si tencuiala decorativa impermeabila; sau se poate aplica direct tencuiala armata cu mortar de indreptare, apoi aplicata o vopsea de exterior; se mai poate masca cu panouri prefabricate rezistente la intemperii gen lemn compozit wpc. Unele atice sunt placate cu gresie, insa acest finisaj nu are o durata mare de viata datorita adezivului care se deterioreaza sub actiunea apei la inghet iar placile se pot desface.

Hidroizolatia terasei care se aplica pe toata suprafata trebuie intoarsa pe atic pana la marginea exterioara precum o cuva, ceea ce asigura o membrana etansa pe toate elementele ce intra in contact cu apa. Marginea exterioara poate fi in cele mai multe cazuri termosistemul de fatada asa incat sa nu existe riscul de infiltratii intre termoizolatie si zidarie. Apa care se prelinge pe aceasta portiune poate deteriora fatada sau chiar patrunde in locuinta.

Cu sau fara hidroizolatie adusa pana la margine, cel mai bun capac de a inchide un atic ramane sortul din confectie metalica cu rol de picurator realizat dintr-un material care sa nu se degradeze in fata vremii si cu grosime corespunzatoare ca sa nu flambeze la vanturi puternice.

  • Prinderea tablei se face de regula prin lipire cu adeziv si obligatoriu fixare mecanica rezistenta la smulgere
  • Intre atic si tabla se poate pune scandura lemn sau osb pentru egalizarea suprafetei, prinderea mai usoara a tablei si efect de izolatie termica
  • Orice gaura de prindere poate fi etansata cu masticuri poliuretanice, inclusiv imbinarea intre capace
  • Latimea capacului este luata in calcul dupa inchiderea termoizolatiei pe fatada astfel incat tabla sa cuprinda intreg parapetul iar apa sa fie aruncata in afara prin rolul picuratorului.
  • Aceste materiale sunt vopsite electrostatic si pot fi comandate in diverse culori in functie de tonalitatea casei.
  • Chiar daca uneori pot fi mai scumpe si nu sunt la fel de aspectuoase precum finisajele prin placare, sorturile metalice protejeaza mai bine la apa.

Acoperirea aticului cu mortar de egalizare de care sunt lipite placi de gresie/ granit etc nu protejeaza intodeauna intrucat apar pe fatada urme inestetice de apa prelinsa de la rosturi; apar infiltratii de la imbinari ajunse intre termoizolatie si perete, acele rosturi neputand fi etansate pe termen lung; uneori se pot desprinde si sa cada. Mai jos gasim un exemplu de casa cu terasa, aticul de sus avand sort de tabla, aticul de la balcon avand gresie. Diferenta se vede pe fatada.