De ce se hidroizoleaza terasa de la nivelul parterului

Terasa de la parter sau orice spatiu care serveste o intrare trebuie hidroizolata pentru a evita neplaceri cauzate de infiltratii. Vorbim despre orice planseu exterior anexat unei constructii care este pe acelasi palier cu restul nivelului. De cele mai multe ori se omite importanta unei astfel de masuri si se trece direct la finisaje. Problema apare relativ dupa scurt timp de la inchiderea constructiei, prin apartitia umezelii si a deteriorarii gletului la nivelul de intersectare a peretelui cu pardoseala. 

Cele mai multe greseli se fac atunci cand usa de la intrare sau tamplaria nu are un mic rebord de beton sau un mic profil dedicat din aluminiu pe care sa se poata intoarce o hidroizolatie. De aici rezulta infiltrarea apei pe sub usa si umflarea parchetului. A doua greseala se face atunci cand terasa nu se hidroizoleaza corespunzator si se trece direct la finisarea cu gresie. Gresia, adezivul si chitul nu asigura impermeabilizarea de lunga durata. Este important ca hidroizolatia sa se aplice pe intreaga terasa si nu doar jumatate de metru pe langa perete sau usa, deoarece betonul lasat fara izolatie absoarbe apa iar umezeala se intinde pe dedesubt, ajungand in casa. Hidroizolatia se va intoarce obligatoriu pe caramida suficient cat sa nu lase apa sa treaca si sa protejeze de stropii de ploaie care ricoseaza din planul terasei.

In functie de proiect, se pot folosi diferite materiale pentru etansare, insa cele mai folosite sunt: membrana bituminoasa elastica lipita pe beton peste care se toarna strat de sapa, apoi se monteaza gresie; sau solutii cimentoase, pensulabile aplicate pe sapa peste care se lipeste gresia. Pardoseala flotanta din lemn care inlocuieste gresia poate fi asezata dupa ce s-a turnat stratul de sapa cu panta, apoi hidroizolatia si la final deck-ul de lemn. Este bine ca hidroizolatia sa fie luata intodeauna in calcul inca din faza de constructie pentru a evita stricaciuni de reparat mai tarziu. Totusi in caz de infiltratii se pot incerca solutii secundare de remediere cu lacuri speciale care va acoperi suprafata portelanata cu o pelicula transparenta.