Acoperis circulabil cu terasa

Straturi si detaliu de constructie pentru hidroizolatie si termoizolatie

Acoperisurile circulabile sunt suprafete drepte care inchid o cladire aparent fara acoperis dar realizate cu protectie la apa si posibilitate de evacuare controlata a apei, precum si izolare termica pentru conservarea energiei. Sunt numite terase circulabile pentru ca se pot amenaja spatii pietonale cu finisaje de pardoseala asa incat straturile de izolatie nu sunt la vedere. Aceste tipuri de constructii totalizeaza un procent mai mic fata de acoperisurile cu mansarda sau cele clasice datorita stilului simplu arhitectural dar si a faptului ca exista reticenta asupra sistemelor de hidroizolare unde problemele de infiltratie cu care se confrunta un acoperis sunt cele mai mari, tinand cont de zona climaterica a tarii noastre.

Pe scurt, enumeram trei aspecte prin care avem un acoperis circulabil prin definitie dar si o terasa tehnica semicirculabila care gazduieste aparatura, in comparatie cu terasa necirculabila:

  • proiectare de constructie cu acces usor la acel nivel direct din casa sau prin anexa folosind o scara spirala (terasele necirculabile au accesul incomod prin kepeng sau scara de incendiu);
  • proiectare de constructie cu parapet atic de siguranta suficient de inalt asa incat sa nu existe riscul de a cadea cineva accidental de pe acoperis (terasele simple au atic de mica inaltime); parapetul poate fi din beton turnat, zidarie tencuita sau balustrada;
  • suprafata pentru trafic este finisata cu pardoseala fixa gen gresie, rasina epoxidica sau pardoseala flotanta gen deck, dale piatra, dale cauciuc granulat, vegetatie intensiva (acoperisurile necirculabile nu au protectie pentru spatiu de recreere sau de circulatie ci doar un strat de hidroizolatie sau chiar vegetatie extensiva)

Un acoperis amenajat ca spatiu de recreere este de preferat de cele mai multe ori de catre cei care nu au suficient spatiu in curte dar chiar si asa, o priveliste de la inaltime nu se compara cu nimic mai frumos. Poate fi balcon, un foisor sau un mic spatiu deschis, orice anexa din constructie trebuie impermeabilizata la nivel de pardoseala precum este de importanta si etansarea oricarui acoperis. Terasa de la parter care de multe ori ne scapa din vedere, daca nu se hidroizoleaza pe toata suprafata cu ridicare pe caramida, apar infiltratii la peretele interior unde trage umezeala zidaria. Aceste neplaceri se manifesta prin umflarea parchetului, cojirea peretilor sau tocuri deteriorate. Gresia, chitul de gresie sau betonul aditivat nu protejeaza terasa de apa daca nu s-a realizat operatiunea de hidroizolatie macar cu un singur strat de membrana de calitate orizontal si vertical.

Pe langa aceste detalii de constructie, stratificatia ce intra in componenta izolarii acoperisului trebuie sa corespunda unor cerinte de siguranta la intemperii si temperatura. Orice greseala de montaj distruge farmecul de a avea o terasa pe acoperis. Societatea noastra este specializata pe servicii de hidroizolatii si aducem un plus de siguranta in ce priveste calitatea lucrarilor prin faptul ca promovam terasele si dorim sa va convingem ca merita realizate.

Asa cum am mai descris si in alte articole despre straturile care alcatuiesc hidroizolatia terasei, totul se pleaca de la o panta de scurgere buna care se va realiza preferabil prima data la nivel cu planseul, asa incat sa avem inclinatie pentru toate straturile de hidroizolatie ce vor fi conectate la un sistem bun de drenaj. Fara acest nivel inclinat, apa poate stagna intre straturi in caz de precipitatii, fie in timpul lucrarilor, fie accidente de infiltratii. Enumeram mai jos straturile complete pentru acoperis circulabil:

  • membrana contra vaporilor cu difuzie 2in1, montata pe plan orizontal si vertical, avand si rol de hidroizolatie independenta la nivel de planseu;
  • placi de termoizolatie cu densitate mare si grosime corespunzatoare, asezata orizontal si (optional) vertical;
  • membrana de protectie a termoizolatiei prin autolipire la rece direct pe materialul termic;
  • membrana de inchidere pe intreaga suprafata a acoperisului, orizontal si intreg vertical atic, avand rol de hidroizolatie de baza la nivel de inchidere;
  • strat de protectie si de circulatie, cele mai uzuale fiind sapa de egalizare cu placi portelanate sau, pentru cei care vor un joc de culori si texturi diferite, pardoseala flotanta, deck compozit sau lemn, pietris si vegetatie.

straturi-acoperis-terasa-circulabilsectiune-terasa-circulabilaacoperis-circulabil-cu-gradina-verdeacoperis-terasa-cu-deck

Costurile realizarii unui termosistem hidroizolant sunt cam aceleasi indiferent de functionalitatea acoperisului, cu mici diferente de pret al materialelor folosite. Insa cele care adauga o cheltuiala in plus sunt finisajele, incepand de la pardoseala clasica cu cateva spoturi luminoase si nu numai, pentru cei care doresc un parculet frumos amenajat, cu jardiniere si mobilier de exterior, cu pergola bine ancorata, cinema in aer liber sau jacuzzi, apa cu pesti, depinde de imaginatie si de bugetul alocat.